postheadericon Włoskowce fermentują

Włoskowce fermentują niektóre cukry, natomiast w odróżnieniu od listerii dają ujemną reakcję Vogesa-Proskauera i reakcję MR. Nie wytwarzają również katalazy. Na podstawie wyglądu kolonii, wzrostu na bulionie oraz wyglądu komórek bakteryjnych opisano 3 typy wzrostowe Erysipelothrix rhusiopathiae: S, R oraz X.

Włoskowce są dość oporne na działanie czynników zewnętrznych. W 333 K (60°C) giną dopiero po 1 godzinie, a w peklowanym mięsie utrzymują swoją żywotność przez kilka miesięcy. Środki dezynfekcyjne, jak lizol, fenol, formalina, sublimat niszczą je w ciągu kilkunastu minut.

Chorobotwórczość. Różyca – choroba wywoływana przez Erysipelothrix rhusiopathiae występuje najczęściej u zwierząt, u ludzi natomiast należy obecnie do rzadkości.

Leave a Reply

Przyjaciele
Kategoria
Przyjaciele