postheadericon Tuberkulina

Klinicznie gruźlica cechuje się ogólnym osłabieniem, zmęczeniem, utratą wagi, krwiopluciem i gorączką. Każda lokalizacja narządowa ma swoją symptomatologię. Zmiany gruźlicze zależą przede wszystkim od ilości bakterii zakażających, od ich możliwości namnożenia, od odporności gospodarza i od wytworzonej nadwrażliwości.

Tuberkulina. Robert Koch utrzymując prątki przez 6-8 tygodni na bulionie z gliceryną otrzymał substancję, która wywołuje nadwrażliwość ustroju. Przesącz zagęszczał przez odparowanie do Vi0 objętości. W ten sposób uzyskiwał płyn składający się z produktów przemiany prątków i składników podłoża – „starą tuberkulinę Kocha”. Z nowszych preparatów należy wymienić tuberkulinę PPD (purified protein derivate) strącaną kwasem trójchlorooctowym i oczyszczoną przez Seibert z substancji balastowych, tuberkulinę IP 48 (produkt Instytutu Pasteura w Paryżu), tuberkulinę RT23, duńską, oczyszczoną, zalecaną przez Światową Organizację Zdrowia.

Tuberkulina jest produktem żywych prątków. Jest „jadem wtórnym”, tzn. produktem nie działającym na ustrój zdrowy, ale na ustrój zakażony, u którego wytworzyła się nadwrażliwość (porównaj z działaniem jadu pierwotnego, takiego jak toksyna błonicza lub tężcowa).

Leave a Reply

Przyjaciele
Kategoria
Przyjaciele