postheadericon Szczepy świeżo izolowane

Właściwości fizjologiczne. Przecinkowce cholery rosną dobrze na zwykłych podłożach w warunkach tlenowych. Temperatura optymalna wzrostu wynosi 310 K (37°C), pH 8,5-9,5. Silna zasadowość środowiska sprzyja wzrostowi, dlatego podłoża zasadowe są pożywkami wybiórczymi.

Szczepy świeżo izolowane rosną na agarze w postaci niedużych kolonii wypukłych, gładkich, okrągłych, przezroczystych i opalizujących. W starych hodowlach kolonie stają się nieprzezroczyste i pomarszczone. W bulionie rosną dając jednolite zmętnienie i białawy kożuszek na powierzchni pożywki.

Cechami charakterystycznymi wspólnymi dla 3 biotypów Vibrio cholerae (cholerae, eltor, proteus) są: wytwarzanie indolu w temperaturze 273 K (22°C), fermentacja mannozy i sacharozy (brak fermentacji arabi- nozy) oraz wzrost w temperaturze 310 K (37°C), w obecności 4% NaCl i przy pH 10.

Leave a Reply

Przyjaciele
Kategoria
Przyjaciele