postheadericon Pokarm zawierający jad kiełbasiany

Epidemiologia. Laseczki jadu kiełbasianego występują w powierzchownych warstwach ziemi nie tylko uprawnej, lecz również dziewiczej (lasy, łąki) oraz w przewodzie pokarmowym ludzi i zwierząt. Ziemia jest głównym rezerwuarem tych drobnoustrojów. Środki spożywcze zanieczyszczone ziemią i nieodpowiednio przechowywane stają się pożywką, w której laseczki zaczynają się obficie namnażać i wydzielać duże ilości jadu. Najczęstszym źródłem zakażeń człowieka bywają konserwy jarzynowe (szpi- . nak, groch, szparagi), konserwy mięsne i rybne oraz mięso wędzone i peklowane. Botulizm występuje u ludzi sporadycznie dotyczy grup osób, które spożyły ten sam zatruty pokarm.

Pokarm zawierający jad kiełbasiany ma często zapach zjełczałego tłuszczu i zawiera duże ilości gazu, który powoduje wydymanie puszek kon-

serwowych (bombaż). Czasami jednak środki spożywcze z pozoru nie budzą zastrzeżeń, toteż dla wszelkiej pewności wskazane jest gotowanie konserw przez okres przynajmniej 10 minut, co daje gwarancją zniszczenia toksyny. Dotyczy to zwłaszcza przetworów przygotowanych sposobem domowym.

Leave a Reply

Przyjaciele
Kategoria
Przyjaciele