postheadericon Pałeczka kwasu mlekowego

Pałeczka kwasu mlekowego, zwana także pałeczką Döderleina, jest stałym mieszkańcem pochwy u zdrowych kobiet stanowi jej jedyną florę bakteryjną – mówi się wówczas o I stopniu czystości pochwy. Tworząc kwas mlekowy z glikogenu zawartego w nabłonkach, utrzymuje niskie pH, dzięki czemu utrudnia rozwój bakterii patogennych. W stanach chorobowych jest wypierana przez inne drobnoustroje. Można ją znaleźć również na błonach śluzowych jamy ustnej oraz w przewodzie pokarmowym niemowląt, a przy diecie mlecznej i u ludzi dorosłych. W wyjątkowych przypadkach – przy znacznym spadku odporności – L. acidophilus może penetrować w głąb ustroju i wywoływać zapalenie opon mózgowych lub zapalenie wsierdzia.

Pałeczki kwasu mlekowego są wykorzystywane do produkcji preparatu Lakcid, który znajduje zastosowanie w medycynie przy leczeniu antybiotykami o szerokim zakresie działania. Jego zadaniem jest uzupełnianie flory bakteryjnej jelit, zapobieganie awitaminozie i nadmiernemu rozmnażaniu się grzybów i bakterii niewrażliwych na stosowany lek. Lakcid jest liofilizowaną zawiesiną żywych pałeczek Lactobacillus acidophilus opornych na działanie podstawowych antybiotyków. Gęstość tej zawie-siny wynosi 1,5 do 2 miliardów bakterii w 1 ml. Lakcid podaje się doustnie kilka razy dziennie w okresie leczenia antybiotykami.

W jamie ustnej zdrowych ludzi bytują gatunki: L. cellobiosus, L. fer- mentans i L. brevis. Są to pałeczki średniej wielkości (0,5-1,0X3,0- -4,0 !im), nieurzęsione, heterofermentatywne. Powodując fermentację węglowodanów, wytwarzają kwaśne środowisko i zapoczątkowują niszczenie szkliwa zębów, co przy współudziale innych bakterii prowadzi do rozkładu zębiny i rozwoju próchnicy.

Leave a Reply

Przyjaciele
Kategoria
Przyjaciele